To forehand του James Blake


Το Forehand του Blake αποτελεί στοιχείο αναγνωρισιμότητας του.Ακολουθεί μια τεχνική ανάλυση του χτυπήματός του σε ανοιχτή στάση.Οι φωτογραφίες είναι απο την εποχή που το look του ήταν διαφορετικό:)






1. Ο Blake στη φωτογραφία αριστερά φαίνεται να έχει έγκαιρα, προετοιμάσει την ρακετά του .Τα μάτια του είναι καρφωμένα στην μπάλα, ενώ κινείται με πολλά και μικρά βήματα για να εξασφαλίσει την ιδανική απόσταση του σωματός του ώς προς την μπάλα.Η στροφή του κορμού του είναι αυτή που φέρνει σε πρώτη φάση πίσω την ρακέτα με τη βοήθεια του αριστερού του χεριού που την σταθεροποιεί. Η λαβή που χρησιμοποιεί στο forehand του είναι η semi-western .Ο Blake στην προετοιμασία της ρακέτας μετακινεί τον αγκώνα του προς τα πάνω και μακρία απο το σώμα του.



2.Το κεφάλι της ρακέτας του Blake κατευθύνεται προς τα επάνω και πίσω, για να κατέβει κατόπιν, κάτω απο το επίπεδο της μπάλας(σχηματίζοντας το αγγλικό γράμμα C ) , ενώ ο δεξιός αγκώνας αρχίζει να πέφτει κοντά στο δεξιό του γοφό.Διατηρεί το αριστερό του χέρι τεντωμένο, το οποίο ακολουθεί το back swing της ρακέτας και μεταφέρει το βάρος του στο πίσω πόδι, προετοιμάζοντας έτσι την διοχέτευση της ενέργειας της στροφής των ισχίων του, του κορμού του και των ώμων του, διαδοχικά στο χτύπημα. Αξιοπρόσεχτη είναι η υπερφόρτωση ενέργειας στην λεκάνη του και στον δεξιό τετρακεφαλό του, που θα του επιτρέψει αργότερα να επιταχύνει ακόμα περισσότερο στην επαφή με την μπάλα.



3. O Βlake αρχίζει την αιώρηση της ρακέτας του εμπρός,με τον καρπό να καμπτει προς τα πίσω και την τάπα της λαβής της ρακέτας να δείχνει την μπάλα.Ο δεξιός του ώμος αρχίζει να περιστρέφεται εμπρός, ενώ το αριστερό του χέρι ανοίγει τον μπροστινό ώμο και ευθυγραμμίζεται με την μπάλα,γεγονός που στην συνέχεια θα πυροδοτήσει την στροφή των ισχίων του και του κορμού ως πρός το χτύπημα.Αυτή η διαδοχή(ξετύλιγμα) είναι που κυριολεκτίκα τραβά αρχικά τον δεξί του ώμο, κατόπιν τον πήχυ και τελικά την ρακέτα πρός τη μπάλα.Ακόμα και μετά απο αυτή την αρμονική κίνηση το κεφάλι του Blake παραμένει ακίνητο, το οποίο εστιάζει στην μπάλα και στο σημείο επαφής.Όπως φαίνεται και στις επόμενες φωτογραφίες θα παραμείνει ακίνητο ακόμα και λίγο μετά το χτύπημα.




4. Θυμάστε την ενέργεια που φορτώθηκε στα πόδια του Blake?Τώρα μεταφέρεται προς τα επάνω και εμπρός κατά την επαφή με την μπάλα , προσθέτωντας ακόμα περισσότερη δύναμη στο χτύπημα.Η λαβή της ρακέτας ακόμα προηγείται στην αιώρηση,αλλά το κεφάλι της ρακέτας την τελευταία στιγμή θα έρθει σε επαφή με την μπάλα χτυπώντας την σαν μαστίγιο.Πρόκειται για μια κινητική "αλυσίδα" που αποτελείται απο τους διαδοχικούς κρίκους α) των μυών των ποδιών β) των ώμων, γ) του χεριού και δ) του καρπού, και που παράγει μια τεράστια επιτάχυνση ρακέτας κατά την στιγμή της επαφής.





5. Ο Blake εκτελεί αυτό το χτύπημα ακριβώς επάνω στην τελική γραμμή και στο υψηλότερο σημείο της αναπήδησης της μπάλας για να πιέσει τον αντίπαλο και να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο αντιδρασής του.Παρόλο ομως που με το δυνατό του forehand επιβάλει το παιχνίδι του, το τελείωμα της ρακέτας του επάνω,εμπρός και διαμέσου της μπάλας διαθέτει το στοιχείο της ασφάλειας.Ο πήχυς και ο καρπός του "βουρτσίζουν¨ την μπάλα κατά την επαφή- ο τελικός κρίκος στην αλυσίδα- προσθέτωντας top spin για καλύτερο έλεγχο και ασφάλεια.Με αυτή την αιώρηση ο Blake επιτυγχάνει τη χρυσή τομή μεταξύ επιθετικότητας και σταθερότητας, η οποία αν χρησιμοποιηθεί σωστά είναι πολύ δύσκολο να νικηθεί.





6. Το follow through συνεχίζει μέχρι το αριστερό του ώμο με το κεφάλι της ρακέτας να τελειώνει διπλα στον αριστερό του γοφό.Είναι εκπληκτικός ο αριθμός των μερών που συμμετέχουν για να μετατρέψουν αυτό το χτύπημα σε μία συνεχή απειλή.Η αιώρηση έστρεψε ολόκληρο το σώμα του Blake εμπρός ,έτσι ώστε να αντιδράσει έγκαιρα στην επικείμενη απάντηση του αντιπάλου.Ο Blake χωρίς αμφιβολία θα ψάξει την ευκαιρία να εκτελέσει ξάνα και ξανά forehand για να τελειώσει τον πόντο ή να αποκτήσει το πλεονέκτημα για να τον κερδίσει.Αν διαθέτεις ένα όπλο σαν αυτό του Blake, καλά θα κάνεις να το χρησιμοποιείς στο παιχνίδι σου όσο πιο συχνά γίνεται!

Σχόλια

Ο χρήστης Батсүхийн Баасанжаргал είπε…
However i couldn't play like it. :) New year songs here www.bbaasanjargal.blogspot.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προπόνηση τένις στο σπίτι: Volume I

Ποιό είναι το σωστό μέγεθος λαβής ρακέτας? - grip size.

Οι νικητές του 2oυ Olympic Village tennis Open