The Championships,Wimbledon

The champiopnships, Wimbledon ή απλά Wimbledon είναι το πιο παλιο τουρνουά τένις στον κόσμο, ενώ εχει καθιερωθεί στην συνειδηση των απανταχού φίλων του τένις και ως το πιο επιφανές απο τα 4 grand slam. Διοργανώνεται απο το All England club στο Λονδίνο, στο προάστιο του Wimbledon από το 1877. Είναι το μόνο απο τα 4 μεγάλα τουρνουά που εξακολουθεί να παίζεται στην γνήσια επιφάνεια του τένις, το χόρτο, το οποίο έδωσε και το ονομά του στο The all England Lawn (=γρασίδι) tennis club.



Ο αποήχος του τουρνουά στα ΜΜΕ


Το τουρνουά διεξάγεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και την 1η του Ιουλίου .Την περίοδο αυτή το Λονδίνο ζεί και αναπνέει στους ρυθμούς του Wimbledon.. To radio Wimbledon, που εκπέμπει απο το 1992, απο την 1η ως την τελευταία ημέρα των αγώνων με μουσική, σχολιασμό και συνεχείς αναμεταδόσεις , ο τηλεοπτικός σταθμός BBC και τα πρωτοσέλιδα πολιτικών και αθλητικών εφημεριδών, μεταφέρουν καθημερινά τον παλμό του ιστορικότερου τουρνουά σε όλη την Μεγάλη Βρετανία.

Οι παραδόσεις
Το Λονδρέζικο grand slam είναι αυτό που τηρεί τις παραδόσεις του περίσσοτερο απο κάθε άλλο. Η κατανάλωση κρέμας με φράουλες , το αριστοκρατικό του προφίλ και οι αυστηροί κανονισμοί ένδυσης των αθλητών είναι μερικές απο τις παραδόσεις του Wimbledon.







Τα εισιτήρια

Το μεγαλύτερο μέρος των εισιτηρίων διατίθεται στο κοινο απο to All England club μέσω ηλεκτρονικής δημόσιας κλήρωσης (public ballot) που γίνεται στην αρχή της χρονιάς. Η καταχώρηση των αιτούντων για εισιτήριο είναι πάντα υπερβολική. Μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή επιλέγονται οι τυχεροί που θα αποκτήσουν το μαγικό χαρτάκι εισόδου στο κεντρικό γήπεδο. Το Wimbledon ειναι το μόνο τουρνουά grand slam που ακόμα και αν δεν έχεις εισιτήριο, περιμένοντας στην ουρά (at the queue) μπορείς να μπείς στις εγκαταστάσεις του Wimbledon (at the ground) και να αποκτήσεις εκεί ένα απο τα λιγοστά εισιτήρια που εκδίδονται τις ημέρες των αγώνων για το κεντρικό γήπεδο, το γήπεδο Νο1 και το γήπεδο Νο2. Ακόμα και αν δεν αποκτήσεις το πολυπόθητο εισιτήριο, έχεις την δυνατότητα να παρακολουθήσεις τον αγώνα που σε ενδιαφέρει στην γιγαντοοθόνη του Henman Hill και αν είσαι τυχερός, να δείς απο κοντά την προπόνηση επαγγελματιών παικτών στα βοηθητικά γήπεδα. Πολλοί για να καταφέρουν να μπουν στο ground περιμενουν στην ουρά απο το βράδυ με εξοπλισμό camping, προκειμένου να είναι απο του πρώτους που θα διεκδικήσουν το μαγικό χαρτάκι για το centre court. Αυτό γίνεται απο φιλάθλους που έρχονται απο κάθε γωνιά της γής, ενώ η αναμονή αυτη (at the queue) θεωρείται μέρος της εμπειρίας του Wimbledon.




Wimbledon 2009
To 1936 ο Fred Perry κατακτούσε το 3ο του Wimbledon. Απο τότε κανεις Βρετάνος δεν εχει καταφέρει ξανά να κερδίσει το τρόπαιο. Μεγάλη ελπίδα των Βρετανών ,αφού τα προηγούμενα χρόνια δεν επαλήθευσε τις προσδοκίες τους ο Tim Henman, αποτελούσε, στο φετινό grand slam, ο Andy Murray. Ωστόσο ένας άλλος Andy, o Andy Roddick διέψευσε τις ελπίδες τους, αποκλείωντας τον συμπατριώτη τους στο ημιτελικό. Ήταν η στιγμή ενός άλλου μεγάλου τενίστα να γράψει ιστορία...Ο Roger Federer πιο δυνατός απο ποτέ, μετα την πανηγυρική κατάκτηση του Roland Garros, ερχόταν με κεκτημένη ταχύτητα για να κατακτήσει το 15ο του grand slam και να καταρρίψει το ρεκόρ του ελληνοαμερικανού Peter Sampras , διαψεύδοντας με την σειρά του όσους πριν απο λίγους μήνες τον είχαν ξεγραμμένο.Έτσι και έγινε...Σε ένα συγκλονιστικό τελικό, στον οποιο καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ, κέρδισε τον Andy Roddick με 3-2 σετ(7-5, 6-7, 6-7, 6-3, 14-16). Για να φτάσει στην νίκη, έπρεπε να εξαπολύσει 51 άσσους,να παίξει τα περισσότερα games που παίχτηκαν ποτέ σε τελικό ( 77 games) , και να κατακτήσει το 5ο σετ, στο οποίο ολοκληρώθηκαν 30 games ( 16-14) !! Η κατάκτηση του 15ου grand slam τον καθιστά και τυπικά πλέον τον καλύτερο τενίστα όλων των εποχών. Το video που ακολουθεί είναι ένα αφιέρωμα στην πορεία του Federer στο Wimbledon απο το 2002 ως το 2009 απέναντι στους μεγάλους αντιπάλους του Roddick, Sampras και Nadal:










Φωτογραφίες απο την επισκέψη μας στο Wimbledon..







Στο Henman Ηill......






Στο γήπεδο....









Φωτογραφίες από τα practice courts

O James Blake ήταν ο πρώτος αθλητής του οποίου την προπόνηση παρακολουθήσαμε . Το δυνατό του forehand top spin είναι ένα χτύπημα που χρήζει προσοχής, χωρις αυτό να σημαινει ότι τα υπόλοιπά του χτυπήματα είναι αξιοκαταφρόνητα.....



Στην συνέχεια θαυμάσαμε το forehand και το servis του Andy Roddick .......




........και απολαύσαμε την άψογη και αβίαστη τεχνική του αέρινου Roger Federer ...


........για να τον ξαναδούμε να σηκώνει αυτή την φορά το τρόπαιο μετά το τέλος του αγώνα!!!....

Σχόλια

Ο χρήστης Giannis είπε…
Μπραβο Νικο!!Ωραίες φωτογραφίες!!!Είσαι πολυ τυχερος όταν βλεπεις και ζεις τοσο κοντά αυτο που σου αρέσει πραγματικά!!!TENNIS=FEDERER
Ο χρήστης Nikos S είπε…
Ευχαριστώ Γιαννάκη!Ναι θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προπόνηση τένις στο σπίτι: Volume I

Ποιό είναι το σωστό μέγεθος λαβής ρακέτας? - grip size.

Οι νικητές του 2oυ Olympic Village tennis Open