Cardio tennis : Ένας εναλλακτικός τρόπος ασκησης


Αν αναζητάτε ένα ομαδικό τρόπο άσκησης, που σας παρακινεί και σας γυμνάζει εξατομικευμένα ενώ ταυτόχρονα σας διασκεδάζει , τότε η απάντηση σ’αυτό που ψάχνετε είναι το cardio tennis.



Τι είναι το cardio tennis?

Το cardio tennis είναι μια ομαδική και διασκεδαστική δραστηριότητα που εκτελείται συνήθως με την συνοδεία μουσικής και την χρήση καρδιοσυχνόμετρων, περιλαμβάνει μια σειρά από ασκήσεις (drills) και παιχνίδια που κρατάνε τους συμμετέχοντες συνεχώς σε κίνηση, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και την φυσική τους κατάσταση γενικότερα. Απευθύνεται σε παίκτες όλων των επιπέδων (αρχάριοι, μεσαίοι, προχωρημένοι), κάθε ηλικίας και διδάσκεται από πιστοποιημένο προπονητή cardio tennis. Αποτελεί την αντιπρόταση του τένις στη ρουτίνα και μονοτονία του γυμναστηρίου και έρχεται να εισβάλει δυναμικά στην βιομηχανία του fitness.










Η συνεχής κίνηση είναι βασικό συστατικό του cardio tennis



Η δομή και τα συστατικά ενός μαθήματος Cardio tennis


Ένα τυπικό μάθημα cardio tennis αποτελείται από τα εξής μέρη :
1. Προθέρμανση : Στόχος αυτού του μέρους προπόνησης είναι να αυξηθούν οι παλμοί των ασκούμενων, προετοιμάζοντας τους έτσι, για την επιβάρυνση του κυρίου μέρους . Διάρκεια : 5-10 min.
2. Kύριο μέρος (ή ζώνη cardio): Σ’αυτό το μέρος οι σφυγμοί των αθλουμένων έχουν ανέβει πάνω από το 65% της μέγιστης καρδιακής τους συχνότητας (Κ.Σ max = 220 –ηλικία) και κυμαίνονται μέχρι και το 85% αυτής. Στόχος μας είναι οι αθλούμενοι να διατηρηθούν σ’αυτή την ζώνη(cardio workout)
3. Αποθεραπεία : Στο τελευταίο αυτό μέρος προσπαθούμε να μειώσουμε σταδιακά τους σφυγμούς των μαθητών. Διάρκεια: 5-10 min.



Η διακύμανση των τιμών της Κ.Σ μέσα στην προπονητική μονάδα σε ένα μάθημα cardio tennis

Ο σκοπός ενός μαθήματος cardio tennis

Ο σκοπός ενός μαθήματος cardio tennis είναι περισσότερο η βελτίωση της φυσικής κατάστασης των αθλουμένων και λιγότερο η βελτίωση της τεχνικής τους κατάρτισης. Ωστόσο , κατά την διάρκεια ενός cardio μαθήματος σημειώνεται σημαντική πρόοδος στην τεχνική των παικτών, ως συνέπεια των πολλών μπαλών που χτυπούν(drill based) , των εποπτικών μέσων που χρησιμοποιούνται(σκάλα ρυθμού, μεταβατικές μπάλες κτλ.) και των παιχνιδιών που εξομοιώνουν ρεαλιστικές καταστάσεις αγώνα τένις( play based drills). Το γεγονός αυτό κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό το άθλημα της αντισφαίρισης και για τους αρχάριους παίκτες, οι οποίοι δυστυχώς τις περισσότερες φορές έρχονται σε πρώτη επαφή με μία στατική μορφή του τένις, στην οποία θυσιάζεται η κίνηση, στο βωμό της εκμάθησης της τεχνικής. Έρευνες έχουν δείξει ότι αρχάριοι που παρακολούθησαν μαθήματα cardio tennis, αφομοίωσαν με πιο γοργούς ρυθμούς την τεχνική των χτυπημάτων.



Cardio tennis 4kids: Ένα όπλο για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Εδώ σε ένα cardio drill με την χρήση προπονητικής σκάλας(power ladder).



Τα οφέλη του Cardio tennis

Σύμφωνα με σχετικές ιατρικές έρευνες για να βελτιώσουμε την γενική μας υγεία και για να μειώσουμε την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων πρέπει να ασκούμαστε 20 με 60 λεπτά την ημέρα, 3 έως 5 φορές την εβδομάδα σε μέτριας έντασης αεροβικές δραστηριότητες. Η προτεινόμενη ζώνη καρδιακής συχνότητας σε ένα μάθημα cardio tennis είναι 65 – 85% της μέγιστης. Η συμμετοχή λοιπόν σε ένα πρόγραμμα cardio tennis:
  • Βελτιώνει την καρδιοναπνευστική ικανότητα.
  • Βελτιώνει την αντοχή.
  • Βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους .

  • Βοηθά το σώμα μας να επανέλθει με ταχύτερους ρυθμούς από καταστάσεις κόπωσης.
  • Βελτιώνει μακροπρόθεσμα το όριο στην καρδιακή συχνότητα (αναερόβιο κατώφλι) σε συνάρτηση με την ένταση της άσκησης , η υπέρβαση του οποίου σημάνει την συσσώρευση γαλακτικού οξέος στον οργανισμό μας.
  • Συμβάλει στην μείωση του στρες.

  • Αυξάνει την αυτοεκτίμηση..

  • Βελτιώνει την τεχνική των χτυπημάτων του τένις.
  • Διδάσκει την αξία της φυσικής αγωγής σε παιδιά και ενήλικες.

  • Διασκεδάζει...
  • Κοινωνικοποιεί....




    Η χρήση καρδιοσυχνόμετρων

    Η ενημερότητα που προσφέρει ένας παλμογράφος αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τους ασκούμενους και χειροπιαστή απόδειξη των ευεργετικών επιδράσεων του cardio tennis τόσο στην ενδυνάμωση της καρδιάς , όσο και στην καύση θερμίδων. Δίνει πληροφόρηση στον ασκούμενο για το πότε πρέπει να ανεβάσει τους ρυθμούς και το πότε να τους μειώσει έτσι ώστε να παραμένει για περισσότερη ώρα στην ιδανική του ζώνη καρδιακής συχνότητας( 65 – 85 % της μέγιστης). Επιπλέον αυξάνει το ενδιαφέρον και παρακινεί για περισσότερο «cardio workout».

Η χρήση καρδιοσυχνόμετρων προσδίδει στην προπόνηση εκπαιδευτικό χαρακτήρα και αυξάνει την παρακίνηση και το ενδιαφέρον των ασκούμενων



Cardio tennis με μουσική

Η συνοδεία μουσικής φτιάχνει πάνω απ’όλα την διάθεση, ενώ σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, η ένταση της προπόνησης με την μουσική αυξάνεται κατά το 1/3. Με την μουσική η προπόνηση μετατρέπεται σε party και ο ενθουσιασμός χτυπάει κόκκινο.


Με την μουσική η προπόνηση μετατρέπεται σε party….
Τμήματα cardio tennis στον Α.Σ.Ο.Χ "Φοίβος"
Την προσεχή προπονητική χρονιά 2009 -10, εκτός απο τα κανονικά τμήματα τένις παιδιών και ενηλίκων, θα λειτουργήσουν και τμήματα cardio tennis στον ομιλό μας.Οι εγγραφές όπως και για τα κοινά τμήματα τένις, θα πραγματοποιηθούν απο 1 εως 15 Σεπτέμβρη και ώρα 18.00 - 20.00 στα γήμεδα τένις του Ολυμπιακού Χωριού.Περισσότερες πληροφορίες σχετικά, θα αναρτηθούν στο blog μας μετά τις 20 Αυγούστου....
Καλές Διακοπές!!!

Σχόλια

Ο χρήστης giorgos basmatzidis είπε…
Πολλή δουλειά γίνεται εδώ!!
Ο χρήστης Nikos S είπε…
Kάνουμε ότι μπορούμε!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προπόνηση τένις στο σπίτι: Volume I

Ποιό είναι το σωστό μέγεθος λαβής ρακέτας? - grip size.

Οι νικητές του 2oυ Olympic Village tennis Open