Οι έξι βασικές στρατηγικές του τένις


  Υπάρχουν 6 βασικές στρατηγικές του τένις και ένας παίκτης μπορεί να τις εφαρμόσει αποτελεσματικά , ανεξάρτητα από το επίπεδο του αντιπάλου του.Αφορούν και τις 5 καταστάσεις παιχνιδιού μεμονωμένα ή συνδυαστικά.
(1. Σερβίροντας 2. Επιστρέφοντας 3. Παίζοντας και οι 2 παίκτες από την βασική γραμμή 4. Προσεγγίζοντας και παίζοντας στο φιλέ 5. Εκτελώντας passing shot και λόμπα.) .
  Οι στρατηγικές αυτές , περιγράφονται παρακάτω με αυξητική σειρά δυσκολίας ως προς την εφαρμογή τους ( από την πιο εύκολη στη πιο δύσκολη):

1. Κράτα την  μπάλα στο παιχνίδι.

  Είναι η στρατηγική των counter punchers(μετ.: μετρούν τα χτυπήματα). Σκοπός σου εδώ δεν είναι να κερδίσεις τον πόντο με το χτύπημα σου ή έστω να δυσκολέψεις τον αντίπαλο σου.Σκοπός σου απλά είναι να παίξεις την μπάλα μέσα στο γήπεδο και πάνω από το φιλέ. Να χτυπήσεις μια μπάλα παραπάνω από τον αντίπαλο σου. Οι καλοί counter punchers προσθέτουν και το στοιχείο του βάθους της μπάλας, έτσι ώστε να αποτρέψουν τα πιθανά winners του αντιπάλου:



2. Ανάγκασε τον αντίπαλο σου να κινηθεί.

  Αποτελεί την πιο βασική στρατηγική και μια από τις πιο αποτελεσματικές. Όταν κινείς τον αντίπαλο σου συνεχώς, τον αναγκάζεις να χτυπά χωρίς ισορροπία και τελικά να κάνει το λάθος ή να απαντήσει με μια ρηχή μπάλα, δίνοντας σου έτσι, την ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις το δυνατό σου χτύπημα(συνήθως το forehand) για να πάρεις τον πόντο:



3. Χρησιμοποίησε όσο γίνεται περισσότερο τα δυνατά σου σημεία στο παιχνίδι.

  Μπορεί να έχεις ένα πολύ καλό και δυνατό forehand ,ένα γρήγορο σέρβις, να έχεις τέλειο βολέ ή να διαθέτεις ένα πολύ χαμηλό slice και ένα αποτελεσματικό drop shot. O αντίπαλος σου θα βρίσκεται συνεχώς κάτω από πίεση αν τα χρησιμοποιείς διαρκώς. Και έτσι θα εκμαιεύεις τα λάθη του ή θα τελειώνεις τον πόντο με το αγαπημένο σου χτύπημα:




 Στα δυνατά σου σημεία μπορεί να συγκαταλέγονται οι φυσικές σου ικανότητες(π.χ. αντοχή, ταχύτητα) ή η καλή σου ψυχολογία στις κρίσιμες στιγμές του παιχνιδιού.

4. Εξέθεσε τις αδυναμίες του αντιπάλου

  Το backhand είναι συνήθως το πιο αδύναμο χτύπημα των παικτών.Ακόμα και αν το backhand ενός παίκτη είναι αξιόλογο, σπάνια θα είναι καλύτερο από το forehand του. Το ίδιο ισχύει και για το 2ο σέρβις.
   Εκθέτουμε τις αδυναμίες των παικτών είτε με άμεσο τρόπο, είτε με έμμεσο. Στον άμεσο τρόπο, σημαδεύω από την πρώτη στιγμή ,για παράδειγμα, το backhand και προσδοκώ ο αντίπαλός μου να κάνει σε αυτό λάθη. Στον έμμεσο αρχικά στέλνω την μπάλα στο δυνατό του χτύπημα για παράδειγμα το forehand, προσπαθώντας με αυτό να τον κρατήσω πίσω ή να τον βγάλω εκτός γηπέδου και αφού μου απαντήσει και βρεθεί εκτός θέσης, να του στείλω την μπάλα στο backhand. Όταν εκτελέσει το backhand του ,υπό αυτές τις συνθήκες, δηλαδή τρέχοντας και πιθανόν χωρίς ισορροπία, τότε η αδυναμία του σε αυτό θα αποκαλυφθεί:




  Αδυναμία επίσης μπορούν  να είναι οι φυσικές ικανότητες του αντιπάλου σου. Αν λοιπόν αυτός δεν έχει καλή αντοχή, έξυπνο είναι να επιδιώξεις να παίζεις μαζί του πόντους μεγαλύτερης διάρκειας, έτσι ώστε να τον κουράσεις . Μπορείς ακόμα να εκτελείς συνεχώς διαγώνια χτυπήματα ή drop shots, κάνοντας τον με αυτό τον τρόπο να τρέχει σε όλο το γήπεδο.
  Αδυναμίες ακόμα, μπορούν να εντοπιστούν στο ψυχολογικό παιχνίδι ενός παίκτη.Μπορεί αυτός να εκνευρίζεται εύκολα,στα κρίσιμα να δειλιάζει ή να βιάζεται να τελειώσει τους πόντους. Αν παίζεις απέναντι σε ένα τέτοιο παίκτη είναι σημαντικό να μείνεις ήρεμος , να μη παίρνεις ρίσκα, και να περιμένεις το βάρος της ψυχολογικής πίεσης που νιώθει να τον λυγίσει.

5 . Κέρδισε χώρο στο γήπεδο

  Όσο πιο κοντά είσαι στον αντίπαλο, τόσο λιγότερο χρόνο έχει αυτός να αντιδράσει. Ένα μέτρο πιο κοντά στο φιλέ μειώνει την αντίδραση του αντιπάλου σου κατά 1/10 του δευτερόλεπτου, κάτι που σε ένα τόσο γρήγορο παιχνίδι, όπως είναι αυτό του τένις, μπορεί να κάνει την διαφορά. Μέσα σ’αυτό το χρονικό διάστημα, η μπάλα μπορεί να ταξιδέψει περίπου 1 με 1,5 μέτρο.
  Όταν είσαι πιο κοντά στο φιλέ μπορείς να παίξεις πιο ανοιχτές γωνίες και να αναγκάσεις τον αντίπαλο σου, να διανύσει μεγαλύτερες αποστάσεις, ενώ η θέση σου αυτή σου επιτρέπει να ανέβεις και πιο γρήγορα στο φιλέ παίζοντας έτσι βολέ από πιο βολικό ύψος.
  Βέβαια η εφαρμογή αυτού του τρόπου παιχνιδιού απαιτεί υψηλές δεξιότητες τεχνικής, συντονισμού χεριού/ ματιού και αντίδρασης. Προτείνεται λοιπόν για παίκτες προχωρημένου επιπέδου.
  Ο R.Federer χρησιμοποιεί αυτή την στρατηγική ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στο τουρ:



6. Δώσε ποικιλία στο παιχνίδι σου

  Κάθε παίχτης αναζητά σταθερότητα κ ρυθμό στο παιχνίδι του, έτσι ώστε να περιορίσει τα λάθη του.Και είναι δύσκολο να βρει ρυθμό σε μπάλες που του έρχονται συνεχώς με διαφορετικό τρόπο. Αν υποδεχτεί μια μπάλα με χαμηλό slice και αμέσως μετά του έρθει μια μπάλα με βαρύ top spin, δεν έχει τον χρόνο να προσαρμοστεί κ να χτίσει ένα momentum(συνεχές) που θα του δώσει αυτοπεποίθηση.Μπαίνει στο ρόλο αυτού που αντιδρά στο παιχνίδι του άλλου κ οι συνεχείς αλλαγές στο ρυθμό προκαλούν τα λάθη του.
Αυτό συμβαίνει στον αντίπαλο σου όταν το παιχνίδι σου έχει ποικιλία στις κατευθύνσεις,τις τροχιές κ τα φάλτσα.
  Ένας άλλος τρόπος να δώσεις ποικιλία στο παιχνίδι σου είναι να αλλάζεις συνεχώς τακτική. Μπορεί περιστασιακά να παίζεις σερβίς- βολέ και στον επόμενο πόντο να μένεις πίσω.
  Αυτό κάνει τον αντίπαλό σου να βρίσκεται συνεχώς σε μία κατάσταση αβεβαιότητας κ δύσκολα μπορεί να προβλέψει την επόμενή σου κίνηση.
  Όπως κ στην προηγούμενη στρατηγική η εφαρμογή της απαιτεί υψηλή τεχνική κατάρτιση κ αφορά προχωρημένους παίκτες:



ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Η στρατηγική που θα διαλέξει ένα παίκτης να εφαρμόσει στο παιχνίδι του, θα εξαρτηθεί από τους εξής παράγοντες:

  • Το προσωπικό στυλ και το χαρακτήρα του παίκτη . Παράδειγμα: Αν είμαι ένας άνθρωπος υπομονετικός και ήπιων τόνων ,πιθανότατα θα επιλέξω ένα συντηρητικό τρόπο παιχνιδιού.Αν από την άλλη είμαι εξωστρεφής κ καταπιάνομαι με πολλά ,πιθανότατα θα προσπαθώ να έχω αντίστοιχη ποικιλία στο παιχνίδι μου.
  • Τον αντίπαλο που έχεις να αντιμετωπίσεις κάθε φορά.
  • Αν μπορείς ρεαλιστικά να την εφαρμόσεις στο γήπεδο . Παράδειγμα: Μπορεί να έχω σκεφτεί το τέλειο πλάνο για να κερδίσω τον R. Nadal. Μπορώ όμως στη πράξη να το εφαρμόσω σύμφωνα με τις δυνατότητες μου;  
Όσο λοιπόν ένας παίκτης βελτιώνεται τόσες περισσότερες επιλογές στρατηγικής έχει και ανάλογα με την προσωπικότητα του και τον εκάστοτε αντίπαλο να τις ξεδιπλώσει στο παιχνίδι του. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προπόνηση τένις στο σπίτι: Volume I

Ποιό είναι το σωστό μέγεθος λαβής ρακέτας? - grip size.

Οι νικητές του 2oυ Olympic Village tennis Open