Ποιος είναι ο αντίπαλος σου?

         

Η έκβαση ενός παιχνιδιού τένις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εντοπίζοντας τους και αναλύοντάς τους, μπορούμε να "απομονώσουμε"  τα λάθη που κάναμε σε ένα αγώνα τένις και ανεξαρτήτως αποτελέσματος , στοχευμένα, να προσπαθήσουμε βελτιώσουμε το παιχνίδι μας. Πολλές φορές εγκλωβιζόμαστε σε μια μονοδιάστατη οπτική και το μόνο που βλέπουμε είναι τον παίκτη που έχουμε απέναντι μας και τον τρόπο που αυτός παίζει. Μοιάζουμε έτσι σαν τον δρομέα, που συνεχώς κοιτά πίσω του, να δει αν τον έχουν φτάσει οι αντίπαλοι του και δεν αντιλαμβάνεται πως αυτό ,επηρεάζει κατά πολύ την απόδοση του και αναπόφευκτα σε λίγο θα βλέπει την πλάτη τους.Μοιάζουμε πάλι, σαν το δρομέα που, του είναι σημαντικό να προσπεράσει αυτόν που προπορεύεται και όχι να φτάσει όσο γίνεται πιο γρήγορα στην γραμμή του τερματισμού.Το άγχος και η χρονοτριβή σε πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες που οδηγούν στην ήττα και αφαιρούν την χαρά από το παιχνίδι , η ύπαρξη της οποίας λειτουργεί σαν καταλύτης της απόδοσής μας . Και ενώ όλη μας η προσοχή κατευθύνεται στον ορατό αντίπαλό μας, δεν παίρνουμε είδηση, πως την ίδια στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρώτα 2 άλλους αόρατους,  στην ματιά των περισσοτέρων, αντίπαλους: Το παιχνίδι του τένις και τον αρνητικό μας εαυτό. Οι 2 αυτοί αντίπαλοι σχετίζονται με την απόδοσή μας και είναι στοιχεία του παιχνιδιού που μπορούμε να ελέγξουμε. Έτσι λοιπόν δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αλλά με τρεις αντιπάλους:



1. το παιχνίδι του τένις
2. τον  αρνητικό μας εαυτό
3. τον εκάστοτε  αντίπαλό παίκτη

Οι επαγγελματίες παίκτες ασχολούνται κατά 80% με τους 2 πρώτους αντιπάλους και μόλις κατά 20% με αυτόν που έχουν απέναντί τους.
Συμπέρασμα:
ΠΑΙΞΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ !
(PLAY THE GAME NOT THE OPPONENT!)      

 Ας δούμε πως αυτό λειτουργεί στην πράξη και ποιες πιθανές εκδοχές υπάρχουν:


ΕΚΔΟΧΗ 1

      
 Παίζεις εναντίον ενός πολύ καλού πνευματικά αντιπάλου,  που δεν ζημιώνει το παιχνίδι του με το αρνητικό κομμάτι του εαυτού του.




ΕΚΔΟΧΗ 2



·       Ο αντίπαλός σου έχει να αντιμετωπίσει και αυτός την αρνητική πλευρά του εαυτού του, που επηρεάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζει το παιχνίδι του τένις. Όλα είναι πιθανά.




ΕΚΔΟΧΗ 3

  Επειδή δεν υπάρχει πλέον ο αρνητικός σου εαυτός παίζεις το τένις όπως πρέπει και με σύμμαχό σου τον αρνητικό εαυτό του αντιπάλου σου, κερδίζεις το παιχνίδι!

  Σε επόμενες αναρτήσεις θα ασχοληθούμε  με το πώς μπορούμε να έχουμε σύμμαχο τον εαυτό μας και να παίζουμε το παιχνίδι του τένις σωστά....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προπόνηση τένις στο σπίτι: Volume I

Ποιό είναι το σωστό μέγεθος λαβής ρακέτας? - grip size.

Οι νικητές του 2oυ Olympic Village tennis Open