Το Backhand της Jelena Jankovic - J.J style



Υπάρχουν πολλά αξιοπρόσεχτα στοιχεία στο παιχνίδι της Jankovic , αλλα εκείνο που ξεχωρίζει είναι το backhand με τα 2 χέρια. Αποτελεί βασικό όπλο της Σέρβας τενίστριας με το οποίο, όταν της δοθεί η ευκαιρία, στοχευεί να χτυπα την μπάλα νωρίς και να τιμωρεί την αντιπαλό της.
Ακολουθεί μια τεχνική ανάλυση του χτυπήματος της:



1. Η Jankovic κινείται πρός την μπάλα με πολλά και μικρά βήματα προσαρμογής.Αυτό φαίνεται και απο την απόσταση ανάμεσα στα 2 παπούτσια της.Απο την θέση της κοντά στην βασική γραμμή και το ανυπόμονο ύφος της, μπορεί να καταλάβει κάποιος, ότι θα εκτέλεσει ένα επιθετικό backhand.H προετοιμασία της ρακέτας της ξεκινά με την στροφή των ώμων της, και όχι μόνο με τα χέρια της. Με αυτό τρόπο επιτυγχάνει την πλήρη στροφή του κορμού της και θέτει τις βάσεις για ένα δυνατό χτύπημα. Η λαβή της ρακέτας για το αριστερό της χέρι είναι η semi - western, ενώ για το δεξί της χέρι είναι μεταξύ continental & eastern.Κρατώντας με αυτό τον τρόπο την ρακέτα καθιστά κυρίαρχο στο χτύπημα, το αριστερό χέρι, ενώ το δεξί περιορίζεται στο ρόλο του βοηθητικού.


2.Στη φωτογραφία αυτή η Jankovic έχει φoρτώσει το βάρος της στο πίσω πόδι και έιναι έτοιμη να το μεταφέρει με εκρηκτικότητα εμπρός.Το πραγματοποιεί τόσο έντονα και αποτελεσματικά που το δεξί της πόδι είναι για μια στιγμή στον αέρα. Στην προηγούμενη φωτογραφία είδαμε την Jankovic να ξεκινά τη προετοιμασία της ρακέτας της με το κεφάλι(της ρακέτας) ψηλά.Τώρα αρχίζει να το κατεβάζει σχηματίζοντας το πίσω μέρος του γράμματος C , όπως πρέπει να συμβαίνει σε ένα loop(κυκλικό) backswing.








3.Ενδεικτίκό της πλήρης στροφής του κορμού της είναι το ότι η Jankovic κοιτάει την μπάλα πάνω απο τον ώμο της, ενώ μπορεί κάποιος να προσέξει ότι οι μύες του χεριού της έχουν διαταθεί.Προετοιμάζεται για ένα επιθετικό backhand, ερχόμενη σε επαφή με την μπάλα, στο υψηλότερο σημείο της αναπήδησης της. Η στάση των ποδιών της είναι ανοιχτή και η ρακέτα πίσω της. Είναι ίσως λίγο πιο πίσω απ'οτι θα έπρεπε - το ιδανικό backswing δεν ξεπερνά τoν κατακόρυφο άξονα του σώματος μας - αλλά αν παρ'ολα αυτά καταφέρνει και βρίσκει την μπάλα μπροστά απο το σώμα της, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα(ειδικά στις αργές μπάλες).




4. Η Jankovic επιλέγει να "πάρει" την μπάλα στο υψηλότερο σημείο της αναπήδησης στο ύψος των ώμων , παρά να οπισθοχωρήσει και να την αφήσει να κατέβει.Με άλλα λόγια ελέγχει την μπάλα και όχι η μπάλα αυτήν.Λόγω του ύψους της μπάλας θα την "οδηγήσει" ελαφρώς προς τα κάτω.Γι'αυτό και ο δεξιός της ώμος έχει γείρει λίγο προς τα κάτω.Οι ωμοι πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, αλλά μερικές φορές οι προθέσεις μας τροποποιούν την μηχανική των χτυπημάτων.









5.Η επαφή με την μπάλα πραγματοποιείται στο κέντρο των χορδών της ρακέτας (sweet spot) και η Jankovic την χτυπά με τόση εκρηκτικότητα που τα πόδια της ξεκολλάνε απο το έδαφος.Δεν ήταν η πρόθεση της να συμβεί αυτό, αλλά αποτέλεσμα της κεκτημένης ταχύτητας που παρήγαγαν τα πόδια της, οι γοφοί της και οι ώμοι της.Εν τω μεταξύ τα μάτια της είναι κολλημένα στο σημείο της επαφής με την μπάλα.












6.Στην φωτογραφία αυτή βλέπουμε πόσο όμορφα ξεδιπλώνεται και μεταφέρει το βάρος της εμπρός.Η Jankovic χτυπά και οδηγεί την μπάλα συνεχίζοντας να κινεί την ρακέτα της προς τον στόχο.Προσέξτε πώς χρησιμοποιεί τους ώμους της για να οδηγήσει την ρακέτα της εμπρός και πάνω.Τα χέρια της αποτελούν μετέπειτα κρίκο στην κινητική αλυσίδα του backhand της.Η διαδοχή αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την χρήση όλων των μέρων του σώματός της για την παραγωγή δύναμης.







7.Η Jankovic προσγειώνεται στο δεξί της πόδι και μεταφέρει το βάρος της με τόση ορμή εμπρός, που το πίσω της πόδι κλωτσά προς τα πίσω όπως γίνεται και στο σερβίς.Αυτό συμβαίνει λόγω της μπροστινής φοράς του σώματος της που δημιούργησε με το χτύπημα .Δεν ειναι κάτι που περιλαμβανόταν στις προθέσεις της, και δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιγράψετε.Ανάλογα την πρόθεση σου σε ένα συγκεκριμένο χτύπημα το πίσω πόδι μπορει να κάνει πολλά πράγματα.









8. Τελειώνοντας την βίαιη επιθεση της προς την μπάλα, η Jankovic τυλίγει ολοκληρωτικά την ρακέτα της γύρω απο το σώμα της.Αν συγκρίνετε την 1η φωτογραφία με τη τελευταία θα δείτε ότι ενω στην αρχή κοίταζε την μπάλα πάνω απο τον αριστερό της ώμο, τώρα την κοιτά πάνω απο τον δεξιό.





Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Eee coach, mporeis na valeis kai backhand me ena xeri plz???Tora teleutaia niotho "axristos" kai thelo na veltiotho...
Group:
Nick,Chris,Lampros kai efi ^^
Ο χρήστης Nikos S είπε…
yparxei hdh mia anarthsh pou analyei to backhand tou Federer,alla ua xanabalw.Mhn anhsyxeis,tha to doulepsoume:-)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
:P Nai...O Christodoulos eimai.Tora to axristos, lathos to ethesa. :\
Ooook!Elpizo na veltiotho kai ego.
:D :D :D :D :D :D :D :P :-)
Ο χρήστης Nikos S είπε…
gia ton kairo pou paizeis tennis, mia xara paizeis.Einai fusiologiko se mia diadikasia mathisis na uparxoun kai stigmes apogoiteusis.Egw pantws eimai perifanos gia to tennis pou paizete...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
:) ok! A coach...! EIda mia oraia raketa tou tennis, me xEuro(akrivi) kai mou arese polu! Prince einai i marka, oligos mprostovari kai elafria.Sto xeri efarmozei teleia, les kai einai gia mena :P . Eseis ti lete?Na tin agoraso? :P"
Xronia polla k' Kali Xronia
Christodoulos :)
Ο χρήστης Robert Linkonis Sr. είπε…
Excellent Blog Post !!!

I like this site and have found good value. I plan to check back often.

Have a great day!


credit repair blog

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προπόνηση τένις στο σπίτι: Volume I

Ποιό είναι το σωστό μέγεθος λαβής ρακέτας? - grip size.

Οι νικητές του 2oυ Olympic Village tennis Open