Ζευγάρια , όμιλοι & πρόγραμμα 1ου Junior Olympic Village tennis Open




  • ΝΕΟ !ΖΕΥΓΑΡΙΑ, ΟΜΙΛΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ : ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014, ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014.ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 09.00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΤΙΣ 17.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΜΕΡΑΣ!


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε  στο τηλέφωνο 6936672077 ή στείλτε emaiil στο nsotirop@gmail.com και στο info@asoxfoivos.gr . Με την γραμματεία του A.Σ.Ο.Χ Φοίβου μπορείτε να μιλήσετε καθημερινά  μετά τις 17.00 στο 2102467447.


ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ:


Γονείς ενός  νεαρού παίκτη τένις

 Οι αγώνες αποτελούν την καρδιά κάθε αθλήματος. Αν ένα παιδί δεν παίζει αγώνες, κατά κάποιο τρόπο δεν παίζει και τένις, απλά παρακολουθεί μαθήματα τένις. Η  μακροπρόθεσμη δέσμευση του παιδιού στο παιχνίδι της αντισφαίρισης, χτίζεται όταν στην πραγματικότητα αυτό το παίζει. Οπότε οι αγώνες αποτελούν ένα ουσιώδες κομμάτι της συνολικής διαδικασίας.
Ως γονέας ενός παιδιού που παίζει αγώνες τένις έχεις να αντιμετωπίσεις προκλήσεις όπως…
·        Τι πρέπει να κάνεις όταν το παιδί χάνει ένα παιχνίδι!
·        Τι να κάνεις αν αναστατωθεί και κλάψει!
·        Τι να κάνεις αν νικήσει!
·        Πώς να σιγουρευτείς ότι στέλνεις το σωστό μήνυμα σχετικά με τους αγώνες των τουρνουά.
·        Πώς να διαχωρίσεις την «Μεγάλη Νίκη» από το γεγονός ότι την άλλη βδομάδα θα υπάρξει και άλλο ματς  και το ότι το παιδί σου είναι μόνο επτά χρονών!
  Παρόλο που δεν μπορούμε να σας πούμε τι να κάνετε σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, μπορούμε ωστόσο να σας δώσουμε κάποιες γενικές οδηγίες που μπορούν να βοηθήσουν!

Παιδιά με χαμηλή ανταγωνιστικότητα - παιδιά με υψηλή ανταγωνιστικότητα.

Κάποια παιδιά είναι από τη φύση τους ανταγωνιστικά. Αυτά τα παιδιά συνήθως δεν καταλαβαίνουν γιατί πετυχαίνουν ή αποτυγχάνουν, αλλά ξέρουν απλά πως θέλουν να συνεχίσουν να προσπαθούν. Άλλα παιδιά έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας και τα παιδιά αυτά θα θελήσουν να σταματήσουν, αν αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση που τους φαίνεται πολύ μεγάλη και δύσκολη. Αυτά είναι τα παιδιά που από την φύση τους δεν είναι ανταγωνιστικά. Τυπικά, αν αυτά τα παιδιά δεν γευτούν γρήγορα επιτυχία θα θελήσουν να σταματήσουν. Το παιδί σας αν έχει κάποια από αυτά τα γνωρίσματα,  θα πρέπει να καταλάβεις ότι έχει διαφορετικές ανάγκες για τους αγώνες. Τα παιδιά αυτά συνήθως χρειάζονται περισσότερη στήριξη , από τα παιδιά που από την φύση τους είναι ανταγωνιστικά.

Κατανόηση των αγώνων

Τα περισσότερα παιδιά τους αρέσει να αγωνίζονται από την στιγμή που πρόκειται για την κατάλληλη μορφή αγώνων. Αγώνας σημαίνει να έχεις και μία πιθανότητα να πετύχεις. Αν δεν έχεις καμία ευκαιρία τότε αυτό δεν είναι αγώνας, αλλά μαρτύριο! Υπάρχουν μόνο 2 αρχές που πρέπει να λάβεις υπόψη σου όταν ψάχνεις για τουρνουά: Ο φόβος και η δικαιοσύνη!
·        Ο φόβος σημαίνει ότι το παιδί φοβάται τι θα συμβεί αν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό.
·        Δικαιοσύνη σημαίνει πως το παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ανταγωνιστεί με παίκτες που είναι στο ίδιο περίπου επίπεδο με εκείνα και να έχει και αυτό μια ευκαιρία να νικήσει.


    Θα υπάρξουν φορές που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για το κομμάτι του φόβου, αλλά επιλέγοντας το κατάλληλο  τουρνουά για το παιδί σου και ακούγοντας τι το παιδί σου θέλει, θα βοηθήσει έτσι ώστε να εξασφαλίσεις το ότι αισθάνονται ότι αγωνίζονται στο σωστό για αυτά επίπεδο.
  Ο φόβος έρχεται από την αντίληψη του παιδιού για το τι θα συμβεί αν θα χάσει ένα ματς ή δεν αποδώσει καλά, και αυτή συνήθως δημιουργείται από τους ανθρώπους γύρω του: όταν οι γονείς , οι φίλοι και οι προπονητές δίνουν μεγάλη σημασία στα αποτελέσματα και στις επιδόσεις, αυτό μπορεί να δημιουργήσει φόβο. Αξίζει πάντως να θυμόμαστε ότι μιλάμε για τον τρόπο που το παιδί αντιλαμβάνεται τα πράγματα και όχι για το πώς στην πραγματικότητα αυτά είναι. Ένα παιδί μπορεί να έχει πολύ υποστηρικτικούς γονείς και φίλους, αλλά πάλι να φοβάται το αποτέλεσμα. Το κλειδί εδώ είναι να θυμάστε να είσαστε όσο πιο υποστηρικτικοί γίνεται ως γονείς. Αυτό μας οδηγεί στο επόμενο σημείο:

Είστε οι γονείς όχι προπονητές

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι είστε ο γονέας και όχι ο προπονητής του παιδιού σας. Το παιδί σας χρειάζεται και τον προπονητή και εσάς και ζητά από εσάς αγάπη, υποστήριξη και ενθάρρυνση. Θέλουν να τους δώσετε απαντήσεις και να κάνετε τον κόσμο δίκαιο. Οπότε η δουλειά σας είναι, να είστε υποστηρικτικοί αλλά και  ειλικρινείς.  Ποτέ μην ξεχνάς ότι το παιδί σου που αγαπάς είναι το ίδιο πρόσωπο , ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα και ότι ακόμα και οι επαγγελματίες αποδίδουν σε διαφορετικό επίπεδο , κάποιες μέρες. Τα παιδιά πολύ δύσκολα διαχωρίζουν τον εαυτό τους από το αποτέλεσμα. Συχνά δεν καταλαβαίνουν ότι ο παίκτης στην άλλη πλευρά του γηπέδου έχει κάποια επίδραση στο αποτέλεσμα του ματς. Νομίζουν πώς αν χάσουν, είναι επειδή έχουν κάνει κάτι λάθος και αν νικήσουν είναι επειδή έχουν κάνει κάτι σωστό. Αυτό σημαίνει ότι το βρίσκουν πολύ δύσκολο να καταλάβουν ότι ίσως να έπαιξαν πολύ καλά και ωστόσο να έχουν χάσει.
Προσπάθησε να αποφύγεις να πεις τι έκαναν λάθος και απλά επιδοκίμασε αυτά που κάνανε σωστά. Αναγνώρισε πόσο σκληρά προσπάθησαν, τα καλά χτυπήματα που έκαναν, τα μεγάλα ράλι, πόσο έχουν βελτιώσει το σερβίς τους, ψάξε γενικά  για τα θετικά σημεία. Στο ταξίδι τους σαν παίκτες του τένις, μια μέρα ή ένα ματς δεν θα κάνουν την διαφορά, οπότε το αποτέλεσμα δεν  θα έπρεπε να είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα που συζητάς.

Διατηρώντας την όρεξη για τένις

Μόλις το παιδί αρχίσει να παίζει τουρνουά, μια από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσεις στον εαυτό σου είναι: πόσα τουρνουά πρέπει να παίξει το παιδί μου; Αυτό εξαρτάται από το παιδί, την ηλικία του και πόσο ανταγωνιστικό  είναι .Ωστόσο θα πρέπει να θυμάσαι ότι το παιδί σου είναι ακόμα…παιδί! Το τελευταίο πράγμα που θέλεις, είναι το παιδί σου να έχει παίξει σε τόσα πολλά τουρνουά, που να μην θέλει να παίξει άλλο. Το να χάσεις το κίνητρο ή την αγάπη για το τένις λέγεται «κάψιμο» και είναι συχνό πρόβλημα. Υπάρχουν όμως 2 απλοί  κανόνες για να θυμάσαι:
1.Δώσε στο παιδί σου την ευκαιρία να είναι καλό σε μια δεύτερη δραστηριότητα. Μπορεί αυτό να είναι η μουσική, ένα ομαδικό άθλημα ή μια άλλη δραστηριότητα, αλλά έχοντας και μια άλλη δραστηριότητα για την οποία αισθάνονται καλά, σημαίνει ότι μπορούν να πετύχουν μια ισορροπία.
2.Να παίζει ένα λιγότερο τουρνουά κάθε μήνα από αυτό που το παιδί σου θέλει. Έτσι αν το παιδί σου θέλει να παίζει τουρνουά κάθε Σαββατοκύριακο, φρόντισε να παίξει 3 από αυτά και όχι 4.Τότε με αυτό τον τρόπο το παιδί σου θα θέλει πάντα περισσότερο από αυτό που θέλει και έτσι θα μένει πεινασμένο.

Κακή μέρα στην δουλειά
Είχες ποτέ κακή μέρα στην δουλειά; Μια ημέρα όταν τα πράγματα απλά δεν πήγαιναν καλά; Μερικές φορές το να παίζεις ένα ματς είναι σαν κακή μέρα στο γραφείο. Μερικές φορές απλά τα πράγματα δεν πάνε καλά, όσο και να προσπαθείς. Και ποια ήταν η αντίδρασή σου; Ένιωσες απογοητευμένος και ίσως και λίγο θυμωμένος; Ίσως να ήθελες λίγο χώρο για τον εαυτό σου. Αν ένα παιδί έχει ένα κακό ματς δεν θέλει πάντα να συζητά για αυτό. Απλά ενημέρωσε το πώς είσαι δίπλα του, αν το θέλει, αλλά μην πέφτεις πάνω του, σφίγγοντας του και λέγοντας του ,ότι θα τα διορθώσεις όλα. Μπορεί να υπάρξουν κάποια δάκρυα και σε αυτή την περίπτωση ίσως να χρειάζεται  να ξοδέψεις περισσότερο χρόνο,  ώστε να το βοηθήσεις να καταλάβει πώς αυτό, δεν επηρεάζει το πώς αισθάνεσαι για αυτό. Συχνά τα παιδιά ανησυχούν περισσότερο για την αντίδραση των άλλων, παρά για τα δικά τους αισθήματα.

Δείγματα κακής συμπεριφοράς

 Μερικά παιδιά αναπόφευκτα θα απογοητευτούν από τα παιχνίδια και τα αποτελέσματά τους, και αυτό είναι εντάξει, αρκεί η συμπεριφορά τους να μην είναι τέτοια που να επηρεάζει την ροή του παιχνιδιού, ενοχλεί τον αντίπαλο ή άλλους ή καταστρέφει τον εξοπλισμό. Θέτοντας μια λίστα από κανόνες είναι μια καλή ιδέα , αφού τα παιδιά χρειάζονται όρια. Πρέπει να ξέρουν τι περιμένεις από αυτά και τι συνέπειες θα υπάρξουν για σοβαρά δείγματα κακής συμπεριφοράς. Πάντως πρέπει να θυμάσαι ότι το τένις μπορεί να είναι άθλημα με απογοητεύσεις και για αυτό θα πρέπει να διαχωρίσεις τις απλές εκφράσεις μικρών απογοητεύσεων από το όταν πραγματικά φέρονται άσχημα. Το να μάθεις να αγωνίζεσαι είναι σαν να μαθαίνεις το οτιδήποτε άλλο.. θέλει χρόνο και εξάσκηση. Μπορεί να είναι ταυτόχρονα απογοητευτικό και ευχάριστο.

Δεν σου ανήκει η απόδοση του παιδιού σου

Πριν χρόνια συζητούσα με κάποια μητέρα για την κόρη της και τα τουρνουά στα οποία θα έπαιρνε μέρος. "Θα παίξουμε σε αυτό τουρνουά! "Είπε…. Κάθε φορά που μιλούσε για κάθε τουρνουά που θα παίξει η κόρη της χρησιμοποιούσε πληθυντικό αριθμό στην έκφραση της. Το γεγονός βέβαια είναι πως αυτή δεν έπαιζε, η κόρη της έπαιζε.. Είναι αλήθεια πως αποτελείς ουσιώδες μέρος της διαδικασίας του να συμμετέχει το παιδί σου στα διάφορα τουρνουά αλλά πρέπει να γνωρίζεις ,πως  το παιδί σου έχει ανάγκη να του ανήκει η απόδοση του .Είναι ουσιαστικό  κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού σε ένα αυτόνομο ενήλικα, και μέρος της ωρίμανσης και της κατανόησης της αγωνιστικής διαδικασίας. Είτε κερδίσει ,είτε χάσει επέτρεψε στο παιδί σου να του ανήκουν  τα αποτελέσματά του και τα επιτεύγματά του.

Μάθε τους κανονισμούς, αλλά μην παίρνεις τον ρόλο του διαιτητή.

Μέρος του μηχανισμού της υποστήριξης του παιδιού σου ως γονέα αποτελούν οι απαντήσεις σε ερωτήσεις του παιδιού για τον τρόπο καταμέτρησης του σκορ αλλά και για όλες τις αποχρώσεις του παιχνιδιού. Μπορεί να μην παίζεις τένις ο ίδιος, αλλά θα πρέπει να ξέρεις πως παίζεται το παιχνίδι και ποιοι είναι οι βασικοί κανονισμοί. Ωστόσο δεν πρέπει να επεμβαίνεις στο σκορ και στους κανονισμούς όταν το παιδί σου παίζει. Το να χάσει το σκορ, να κάνει λάθη στα καλέσματα των γραμμών και να μπερδευτεί είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης του παιχνιδιού. Θυμάσαι πως είπαμε ότι δεν σου ανήκει η απόδοση του παιδιού σου ; Δεν σου ανήκει λοιπόν και το ματς. Φυσικά αν το παιδί σου δεν μπορεί να κρατήσει σκορ ή να φωνάξει τα άουτ, ο διοργανωτής του τουρνουά θα ορίσει κάποιον να κρατά το σκορ , αλλά ίσως αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται εξάσκηση στο να κρατά το σκορ και να φωνάζει τα άουτ. Αυτό αφορά τους προπονητές αλλά ακόμα και εσένα έτσι ώστε να εξασκήσεις το παιδί σου σε αυτά μακριά από το τουρνουά.



Να είσαι σταθερός.

Όπως και το παιδί σου, έτσι και εσύ θα έχεις πολλές εναλλαγές συναισθημάτων, όταν το παρακολουθείς να παίζει. Το παιδί βλέποντας τις εκφράσεις του προσώπου και την γλώσσα του σώματος, με ένα απλό τρόπο μπορεί να καταλάβει ότι δεν χαίρεσαι ,επειδή δεν σε  βλέπει να χαμογελάς. Μπορεί επίσης γρήγορα να καταλάβει πως αισθάνεσαι για μια κατάσταση πριν ακόμα μιλήσεις. Το να είσαι σταθερός σημαίνει να φέρεσαι με τον ίδιο τρόπο στο παιδί σου, κερδίσει- χάσει, και το κλειδί να το κάνεις αυτό είναι να διαχωρίσεις το παιδί από τα αποτελέσματα. Αν έχει προσπαθήσει πολύ , αλλά ωστόσο  έχασε , θα πρέπει να του δώσεις την ίδια ανατροφοδότηση , όπως αν είχε επίσης προσπαθήσει σκληρά, αλλά κέρδισε. Είναι πολύ εύκολο να προσέχεις μόνο το αποτέλεσμα, αντί για αυτό όμως είναι καλύτερο να προσέχεις το παιδί σου. Διασκεδάζει; Προσπαθεί σκληρά; Αυτές είναι πιο σημαντικές ερωτήσεις από την ερώτηση: Κερδίζεις;

Ακούγοντας το παιδί σου.

Το να ακούμε, είναι μια υποτιμημένη δεξιότητα στην ζωή. Οι περισσότεροι άνθρωποι μιλάνε ,άλλα δεν ακούνε στην πραγματικότητα. Δεν καταλαβαίνουν την πραγματική σημασία αυτού που μόλις ειπώθηκε: Αντί για αυτό ακούν αυτό που θέλουν να ακούσουν. Ακούγοντας πραγματικά  το παιδί σου και έχοντας ανοιχτές συζητήσεις, μπορεί να βοηθήσει πολύ στον ρόλο σου σαν υποστηρικτικό γονιό.
 Για παράδειγμα έχουμε εδώ κάποια πραγματικά σχόλια παιδιών σε τουρνουά κάτω των 10:
«Δεν είναι ΔΙΚΑΙΟ, ήταν πολύ καλός»
Το παιδί καθαρά λέει ότι το επίπεδο του τουρνουά δεν ήταν κατάλληλο για αυτό.
«Σύστημα ομίλων(round robin);Υπέροχα, ακόμα περισσότερες ευκαιρίες να χάσω!»
Αυτό δείχνει σαν ένα πολύ αρνητικό σχόλιο ,αλλά αυτό που λέει το παιδί, είναι ότι οι άνθρωποι γύρω του έχουν δώσει μεγάλη σημασία στην νίκη, και για αυτό το επίπεδο του ΦΟΒΟΥ είναι μεγάλο.

Μια γρήγορη υπενθύμιση για την μέρα των αγώνων!

  Θέλουμε το παιδί να ευχαριστηθεί το τουρνουά. Δημιουργώντας πολλές προσδοκίες ή πίεση μπορεί να δημιουργήσει φόβο κάνοντας τους αγώνες μια δυσάρεστη εμπειρία. Πρέπει λοιπόν:
·        Να σχολιάζεις θετικά την απόδοση του παιδιού
·        Μην επεμβαίνεις στο σκορ ή στα καλέσματα των γραμμών
·        Σεβάσου τον αντίπαλο του παιδιού σου
·        Μην αποδοκιμάζεις άλλους, απλά επιδοκίμασε και ενθάρρυνε το παιδί σου κατά την διάρκεια του παιχνιδιού σου.
Ο στόχος για όλα τα τουρνουά κάτω των 10 είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που το παιδί θα χαίρεται τους αγώνες και επιβραβεύεται για την προσπάθεια και την δραστηριότητα τους. Ο σκοπός του κάθε τουρνουά είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για παίκτες που σταδιακά θα τους συστήνει στην αγωνιστική διαδικασία, σε ένα επίπεδο κατάλληλο για την ηλικία τους και την αντίληψή τους. Κάνοντας ένα βήμα την φορά ελπίζουμε ότι περισσότερα παιδιά θα αισθάνονται αυτοπεποίθηση για να εισέρθουν προοδευτικά σε πιο προκλητικά τουρνουά και να συνεχίσουν να αγωνίζονται με χαρά σε όλη τους τη ζωή.



Επίλογος: Δεν είναι το τένις σου!!

Προσπάθησε αληθινά να ακούσεις το παιδί σου! Προσπάθησε να τους παραχωρήσεις την ιδιοκτησία του τένις τους. Άφησε το να παίξει όσο θέλει και στα τουρνουά που θέλει. Τότε , είτε κερδίζει , είτε χάνει, επιδοκίμασε την προσπάθεια του και όχι το αποτέλεσμα. Γνωστοποίησε του πώς ανεξάρτητα ποιο είναι το σκορ ακόμα το αγαπάς και το εκτιμάς, να σαι σταθερός, να σαι γονιός και όχι προπονητής!

Πηγή: www.evolve9.com


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προπόνηση τένις στο σπίτι: Volume I

Ποιό είναι το σωστό μέγεθος λαβής ρακέτας? - grip size.

Οι νικητές του 2oυ Olympic Village tennis Open