Εφαρμογή ρουτινών πριν και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τένις


  Με τον όρο ρουτίνα (ritual) εννοούμε την ενέργεια που επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στο τένις, αλλά και σε άλλα αθλήματα ,οι περισσότεροι επαγγελματίες παίκτες χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους ρουτίνες καθ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού τους, τόσο έντονα πολλές φορές, που τείνουν να αποτελούν το διακριτό τους σημάδι. Σε μια πρώτη ανάγνωση, οι ρουτίνες αυτές φαντάζουν προληπτικοί ψυχαναγκασμοί, ωστόσο η προσθήκη τους στο παιχνίδι ενός παίκτη  έχει τελικά λειτουργικό σκοπό...
  Το τένις είναι ένα κατεξοχήν άθλημα αυτοσυγκέντρωσης και προσοχής. Είναι δυνατό να προκύψουν σε ένα αγώνα πολλές αφορμές για απόσπαση της συγκέντρωσης είτε από εξωτερικά ερεθίσματα( θεατές, περιβάλλον) είτε από εσωτερικά(σκέψεις ,συναισθήματα).Τα ερεθίσματα αυτά  είναι ικανά να αποσπάσουν την προσοχή του παίκτη από το χρονοχώρο του παρόντος και να τον μεταφέρουν νοητικά α)στο πρόσφατο παρελθόν( π.χ ένας εύκολος χαμένος πόντος και ο εκνευρισμός που προκύπτει από το γεγονός αυτό) β)στο επερχόμενο μέλλον (π.χ η φαντασίωση της έκβαση του αγώνα και η προσκόλληση στο αποτέλεσμα) και γ) σε ένα χώρο φαντασιακά διαφορετικό (π.χ τις κερκίδες του κοινού που παρακολουθεί το παιχνίδι) . Η διενέργεια των ρουτινών από τον αθλητή, κρατά απασχολημένο το μυαλό στο εδώ και τώρα και βοηθά τον παίκτη να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα αυτοσυγκέντρωσης και προσοχής. Ας δούμε σε ποιες περιπτώσεις μπορούν αυτές  να εφαρμοστούν:



Άφιξη στα γήπεδα:

Είναι καλό να φτάσεις στα γήπεδα που διοργανώνεται το τουρνουά νωρίς και όχι τελευταία στιγμή. Πριν ξεκινήσεις την προθέρμανση προτείνεται να   ρίξεις μια ματιά στο γήπεδο (την κατάστασή του, αν έχει αέρα κτλ..) καθώς μ’ αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η αντίληψη και ο έλεγχος της κατάστασης από τον παίκτη.
   Για να αποφύγεις τους περισπασμούς , μπορείς να κάνεις κάτι που σε χαλαρώνει, όπως  το να ακούσεις μουσική.


Σερβίς:


1. Πάω στο σημείο απ’οπου θα εκτελέσω το σερβίς.
2. Είμαι στη θέση μου και προσπαθώ να χαλαρώσω τους μύες μου, παίρνοντας αργή και παρατεταμένη αναπνοή.
3. Χτυπάω την μπάλα κάτω(όσες φορές νομίζω είναι απαραίτητο).
4. Συγκεντρώνομαι και φαντάζομαι που θα κατευθύνω το σερβίς μου
5.Σερβίρω


Επιστροφή του σερβίς:

1. Είναι σημαντικό να κρατήσεις την αυτοσυγκέντρωσή σου και να ξέρεις πότε πρέπει να χαλαρώσεις και πότε να ενεργοποιηθείς ανάλογα με την περίπτωση.
2. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας διαφορετικά κανάλια:
Οπτικά:  Να παρατηρήσεις την γλώσσα του σώματος του αντιπάλου.
Κιναισθητικά: Να κινητοποιήσεις τα πόδια σου
Ο αυτοδιάλογος επίσης  μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αυτός μπορεί να είναι:
Παρακινητικός: Να ανεβάσεις τον εαυτό σου (π.χ. πάμε, μπορείς )
Καθοδηγητικός: Με ένα τακτικό σκοπό ( π.χ. θα παίξω διαγώνια μπαλιά)

Το χρονικό διάστημα ανάμεσα στα games:

Αυτή η περίοδος πρέπει να είναι παραγωγική. Για να αποφύγεις πιθανούς περισπασμούς (π.χ. να κοιτάς ποιος παίζει στο δίπλα γήπεδο, να κοιτάς το κοινό που βλέπει το παιχνίδι) προτείνεται να ακολουθήσεις την παρακάτω ρουτίνα: πιες νερό , σκουπίσου με την πετσέτα σου, κοίτα τις χορδές της ρακέτας σου και πάρε μια βαθιά αναπνοή. Είναι επίσης καλό να επαναλάβεις διανοητικά τις τακτικές που χρησιμοποίησες, έτσι ώστε να έχεις μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης και αν χρειάζεται να κάνεις κάποιες αλλαγές.

Άλλες καταστάσεις:

Όταν ο αντίπαλος σκόπιμα καθυστερεί το παιχνίδι, είναι καλή ιδέα να σταματήσεις για 
λίγο, να πάρεις μια βαθιά αναπνοή και  μετά να επαναλάβεις τη ρουτίνα.







Οι ρουτίνες του Νadal και της Bartoli:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προπόνηση τένις στο σπίτι: Volume I

Ποιό είναι το σωστό μέγεθος λαβής ρακέτας? - grip size.

Οι νικητές του 2oυ Olympic Village tennis Open