Top spin drills

Τα χτυπήματα top spin (επάνω φάλτσο) αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο στο παιχνίδι των επαγγελματιών παικτων. Το top spin είναι η δεύτερη δύναμη, μετά την βαρύτητα, που προσγειώνει την μπάλα στο έδαφος.Έτσι η προσθήκη επάνω φάλτσου στην μπάλα περιορίζει τα εκτός ορίων του γηπέδου, χτυπηματα, ενώ μας επιτρέπει την ίδια στιγμή να "καθαρίζουμε" το φιλέ παίζοντας την μπάλα με ασφάλεια, 1 με 1,5 μετρο ψηλά απο αυτό.Επιπλέον η μπάλα κατά την αναπήδηση της ανεβαίνει πιό ψηλα απο την βολική ζώνη (comfort zone) χτυπήματος του αντιπάλου παίκτη, ωθώντας τον σε λάθη και κοντές μπάλες.Είναι σημαντικό λοιπόν, να εντάξουμε στο παιχνίδι μας, το τεχνικό στοιχείο του top spin.
Ακολουθούν drills που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το επιθυμητό αυτό αποτέλεσμα:






  • Το follow through του Ναδάλ:
Eκτελέστε forehands με σημείο επαφής δίπλα απο το σώμα τελειώνοντας την ρακέτα ψηλά αλλα όχι διαγώνια ως προς το σώμα σας.Με αυτό το τρόπο θα παράγετε ένα βαρύ top spin, αφου ετσι τονίζεται περισσότερο η κάθετη κίνηση της ρακέτας.Θα κατανοήσετε έτσι ότι το επάνω φάλτσο επιτυγχάνεται απο την βίαιη επιταχυνση της ρακέτας απο κάτω προς τα επάνω, έχοντας το κέφάλι της ρακέτας κλειστό κατα την επαφή και κάτω απο το επίπεδο της μπάλας πριν την επαφή.Αφου αποκτήσετε την αίσθηση του top spin εκτελέστε πιά, το forehand drive και πάλι με το σημειο της επαφής πιο μπροστά και το follow through να διαπερνά το σώμα σας.






















  • Groundstroke rally με μεταβατικές μπάλες ( transition- soft balls)

Η αναπηδηση των μπαλών αυτών ειναι πιο χαμηλή και είναι πιο ελαφριές απο τις κανονικές.Παιζοντας με αυτές τις μπάλες απο την baseline o παικτης αναγκάζεται να επιταχύνει το πρόσωπο της ρακέτας και έτσι να παράγει top spin, χωρίς να φοβάται μήπως βγάλει την μπάλα άουτ.Επιπλέον αυτο το drill θα βελτιώσει το footwork σας, αφου η πτήση της μπάλας μετά την αναπήδηση ειναι πιο μικρή και θα σας αναγκάσει να κινηθείτε με πολλά και μικρα βήματα προσαρμογής για να την φτάσετε.Τέλος είναι και μια πολυ καλή άσκηση συναρμογής.






  • Xρήση airzone net



Με την προσθήκη του airzone net, ο παίκτης αναγκάζεται- και συνηθίζει με τον καιρό- να παίζει με top spin ενα μέτρο επάνω απο το κανονικό φιλέ, ελαχιστοποιώντας έτσι τα λάθη του στο δίχτυ και εξασφαλίζοντας βάθος στα χτυπήματα του .






Προπονητικη φιλοσοφία στη οποία αντιστοιχούν τετοιου είδους drills:


O προπονητής που χρησιμοποιεί αυτές τις ασκήσεις "εξαπατά" τον παίκτη και τον ωθεί να εκτελέσει το σωστό, κάνοντας ταυτόχρονα την προπόνηση του πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί ένα ευνοϊκο περιβάλλον μάθησης δείχνοντας ότι αποδέχεται την διαφορετικότητα κάθε μαθητή ξεχωριστά.Όταν αυτά που διδάσκει δεν γινονται κατανοητά απο τους μαθητές του , αναζητά καινούριες μεθόδους διδασκαλίας χωρίς να ενοχοποιεί τον μαθητή γιατί ο τελευταίος δεν είναι δεκτικός στη μάθηση.





Ωστόσο ...... υπάρχει και αυτός ο τρόπος προπονησης:-)





Όπως και αυτός::-))))


Σχόλια

Ο χρήστης Γιώργος είπε…
Ανάρτηση με παιδαγωγικό υπόβαθρο, που σημαίνει ότι ο προπονητής πάνω απ΄ όλα πρέπει νάναι και "δάσκαλος". Πραγματικά εξαιρετική!!
Ο χρήστης Nikos S είπε…
Η γνώμη σου μετράει πολύ φίλε Γιώργο!Σ'ευχαριστώ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προπόνηση τένις στο σπίτι: Volume I

Ποιό είναι το σωστό μέγεθος λαβής ρακέτας? - grip size.

Οι νικητές του 2oυ Olympic Village tennis Open