Federer vs Nadal : Η τακτική & η ψυχολογία των χαμένων ευκαιρίων

Ο τελικός του Australian open του 2009 πέρασε στο βιβλίο της ιστορίας του τένις.Ο R.Nadal κέρδισε επάξια το grand slam της Μελβούρνης, επικρατώντας του R. Federer με 3-2 σετ.Ήταν ένα συγκλονιστικό παιχνίδι εφάμιλλο της αξίας των 2 παικτών. Αν μπούμε να αναλύσουμε το παιχνίδι ως προς το τακτικό του κομμάτι και μόνο, θα φωτίσουμε καποιες πτυχές του προκείμενου αποτελέσματος, όχι όμως όλες. Αν εξετασουμε απο την αλλη, μόνο το ψυχολογικό σκέλος του παιχνιδιού, αυτό απο μόνο του δεν αρκεί, ώστε να δοθεί μια ολοκληρωμένη απάντηση.Η αλήθεια είναι ότι οι 2 αυτοί τομείς αλληλεπιδρούν.....






Η τακτική που θα επιλέξει ο παίκτης δηλαδή πριν το παιχνίδι δεν εξαρτάται μόνο απο αντικειμενικούς παράγοντες, οπως σ'αυτή τη περίπτωση, το γεγονός ότι ο Nadal είναι αριστερόχειρας, αλλά και απο τις εκτιμήσεις που κάνει ο παικτης για τον εαυτό του και τις ικανότητες του σε σχέση με τον αντιπαλό του, που πολλές φορές μπορεί να απέχουν απο την πραγματικότητα.
Απο την άλλη η επιλογή μιας τακτικής πρίν τον αγώνα ή η αλλαγή αυτης κατά την διάρκεια του, μπορει να επηρεασει την ψυχολογία του παίκτη με θετικό ή αρνητικό τρόπο, ανάλογα με τα αποτελέσματά της, κάτι που θα κρίνει και την περαιτέρω εξέλιξη του αγώνα.

Στη συνέχεια θα τονίσουμε τα κομβικά σημεία του τελικού και θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τον τρόπο παιχνιδιού των 2 παικτών, μέσα απο το πρίσμα της τακτικής και της ψυχολογίας :



1ο σετ:Στο 1ο κιόλας game ο Ναδαλ καταφέρνει να σπάσει το σερβίς του Φέντερερ.Τα 3 αβίαστα λάθη του Ελβετου υποδεικνύουν την νευρικότητα του..Στη συνέχεια o Φεντερερ ισορροπει την κατασταση κάνωντας break back .Όταν στο έκτο game καταφέρνει να σπάσει ξανά το σερβίς του Nadal φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά απο τον αντίπαλό του στην κατάκτηση του 1ου σετ. Το 4-2 ομως γινεται 4-3 με break-back του Nadal.Η 1η χαμένη ευκαιρία του Federer.

Στο 5-5 ,το ενδεχόμενο απώλειας του 1ου σετ ωθεί τον Φεντερερ σε μία βεβιασμένη προσπάθεια να τελειώσει γρήγορα τους πόντους.Το γεγονός αυτό δείχνει την νευρικότητα του και το οτι δεν μπορουσε να αντέξει την πίεση των rally απο την baseline με τον Nadal.

O Nadal απο την αλλη χωρίς να αλλάξει την τακτική του, στο γνωστό του παιχνίδι, με πολύ λίγα αβίαστα λάθη, χτυπά τον Federer συνεχώς στο backhand του.Το 1ο σετ τελειωνει 7-5 υπέρ του Ναδάλ.
Για να μπορέσω να γίνω πιο κατανοητός σχετικά με τα τακτικά στοιχεία του 1ου σετ αλλα και ολόκληρου του παιχνιδιού θα παραθέσω σε αυτό το σημείο κάποιους τακτικούς κανονες αποφυγής λαθών:Το τέννις είναι παιχνίδι λάθους.Ο παίκτης που σημειώνει τα λιγότερα λάθη συνήθως είναι και ο νικητής.Αυτο έγινε και στο συγκεκριμένο παιχνίδι.Πως μπορούμε να αποφύγουμε αυτά τα λάθη?Παίζοντας με χτυπήματα που βιομηχανικά έχουν υψηλα ποσοστά επιτυχίας.Ποια είναι αυτά και πως ορίζονται?
Η σχέση μπάλας - παίκτη είναι πιο σημαντική απο την σχέση μπάλας γηπέδου. Έτσι λοιπόν τα χτύπηματα Forehands ή backhands που διαπερνούν διαγώνια το σώμα του αντιπάλου τα ονομάζουμε outside forehands ή backhands. Σ ' αυτά τα χτυπήματα τείνουμε να μήν αλλάζουμε κατεύθυνση. Όταν το κάνεις αυτό, φυσιολογικά χτυπάς την μπάλα κάθετα ως προς το πρόσωπο της ρακέτας με την σωστή γωνία και ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες λάθους . Τα χτυπήματα που δεν διαπερνουν διαγώνια το σώμα του αντιπάλου είναι τα inside forehand & backhands. Σε αυτά απαντάμε με αλλαγή κατευθυνσής γιατι σ' αυτά τα χτυπήματα η περιστροφή των γοφών και των ώμων ειναι βιομηχανίκα φυσιολογική και δινει λιγες πιθανότητες λάθους.


Πως συνδέονται όλα αυτα με τον τελικό του Australian Open?Ο Federer λοιπον, sτο 1ο σετ αλλα και σε όλο το παιχνίδι επιχειρούσε να στείλει τις backhand επιστροφές του, ακόμα και στο 1ο σερβίς του Nadal, στο backhand του Ισπανού..Ετσι λοιπόν όταν ο Ναδάλ σέρβιρε απο δεξιά, ο Φέντερερ προσπαθούσε να απαντήσει με ένα inside out backhand και όταν σέρβιρε απο αριστερά προσπαθούσε να αλλάξει την κατεύθυνση ενός outside χτυπήματος παίζοντας στην ευθεία.Ο Federer δηλαδή προσπαθούσε να παίξει με χτυπήματα στα οποία η πιθανότητες λάθους βιομηχανικά είναι αυξημένες.Oσο και αν οι μεγάλοι παίκτες μπορουν να φέρουν τους τακτικούς κανόνες στα μέτρα τους, δεν παύει αυτό να αποτελεί ρίσκο. Η ιδιαιτερότητα του αριστερόχειρα Ναδάλ προφανώς ανάγκασε τον Federer να δουλέψει αυτό το στοιχείο τακτικής στην προπονησή του.Το ρίσκο αυτό φαντάζει ακόμα μεγαλύτερο, λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο της εντυπωσιακής βελτίωσης του σερβίς του Ναδάλ, αλλά και της αυξημένης σταθερότητας του στο backhand του.



2ο σέτ: Ο Federer προσπαθεί να παίξει με περισσότερο control. Αποτελεσμα: ο Νadal κυριαρχεί στα 2 πρώτα games.Προφανώς ο Ελβετός πειραματίζεται για να δει πως θα εξελιχθεί το παιχνίδι αν παίξει πιο συντηρητικά. Στη συνέχεια όμως άρχιζει να παίζει πιο επιθετικά, με περισσότερο ρίσκο, χτίζοντας όμως με υπομονή τον κάθε πόντο. Αυτό είναι το παιχνίδι του Ελβετου.Αποτέλεσμα: Επιβάλεται στο 2ο σετ.


3ο σετ:Στην αρχή o Nadal παίζει πιο επιθετικά και ωθεί τον Federer να τρέχει σε όλο το γήπεδο.Ο Federer αμύνεται..Αυτό συνεχίζεται μέχρι το 2-3 , ενώ στο 5-5 αν και ο Federer έχει 3 break points παίζει παθητικά, φοβούμενος το λάθος, σε αντίθεση με τoν Nadal που παίζει πιο επιθετικά και κρατά τελικά το σερβίς του.Είναι η 2η χαμένη ευκαιρία να πάρει προβαδισμα στο παιχνίδι.Στο tie break ο Federer αν και ξεκινά με mini break υποπέφτει σε 4 unforced errors προσπαθώντας με νευρικότητα να τελειωσει γρήγορα τους ποντους. Τo tie break κλείνει με ενα διπλό λάθος στο σερβίς του.Είναι η 3η του χαμένη ευκαιρία. Ο Nadal κατακτά το 3ο σέτ με 7-6.


4ο σετ: To κλειδί του σέτ είναι το 5ο game στο οποίο ο Nadal πιέζει με αλλεπάλληλα break points, στο τέλος όμως ο Federer κρατά το σερβίς του.Ειναι χαμένη ευκαιρία για τον Nadal και όπως συμβαίνει συνήθως μετα απο τέτοιες χαμένες ευκαιρίες, ακολουθεί break απο την πλευρά του Federer.O Ελβετός προηγείται με 4-2. Στη συνέχεια ο Federer είναι καταιγιστικός, ενω προς το τέλος του σετ ο Nadal εμφανίζει σημάδια κουρασης. Ο Federer ισοφαρίζει παίρνοντας το σετ με 6-3.


5ο σετ: Σ 'αυτο το σετ και οι 2 παικτες δείχνουν κουρασμένοι.Ο Ναδαλ ίσως περισσότερο σωματικά, ενώ ο Φέντερερ κατα την αποψή μου περισσότερο πνευματικά. Ο καθένας τους όμως το διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο. Ο Φέντερερ παίζει με περισσότερο ρίσκο για να συντομέψει την διάρκεια των πόντων, ενώ ο Ναδάλ παίζει με πιο αργές και ασφαλείς μπάλες για να αποφύγει τα αβίαστα λάθη.
Όταν ένας παίκτης είναι κουρασμένος, τα πόδια του δεν κινούνται τόσο γρήγορα, αργεί να πάει στην μπάλα, το μυαλό του δεν αντιλαμβάνεται με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση, ενώ οι στιγμιαίες αποφάσεις κατα την διάρκεια του πόντου βασίζονται πολλές φορές στην εξοικονόμηση ενέργειας αντι να συνάδουν με τις σωστές τακτικές του τέννις.Ολα αυτά μετατρέπουν το παιχνίδι του τέννις σε μια επίπονη διαδικασία ακομα και για τους κορυφαίους επαγγελματίες.
Ο Ναδάλ σ'αυτο το σέτ απλά υιοθέτησε ξανά το αγαπημένο του στύλ παιχνιδιού, με το οποίο κέρδισε τόσες φορές το Γαλλικό Οπεν: κρατά την μπάλα βαθιά με πολύ top spin στοχεύοντας στο backhand του Ελβετού.Ο Φέντερερ ήταν πολύ κουρασμένος και με χαμήλη αυτοσυγκέντρωση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το είδος παιχνιδιού. O Nadal σ'αυτο το σετ δεν απείλησε σχεδόν καθόλου τον Φέντερερ απο την baseline.Οι πόντοι που πήρε προήλθαν απο το σερβίς του και απο λάθη του Ελβετού.Αυτό δείχνει το πόσο έπεσε το παιχνίδι του Φεντερερ σ'αυτό το σετ.Παρόλο που ο Nadal έπαιξε παθητικά καταφερε να κερδίσει αυτο το σετ 6-2, η για να το πώ πιο σωστά, να το χάσει ο Federer.



Που οφείλεται αυτή η εκβαση του τελικού?


  • Στον τρόπο που επέλεξε να παίξει στις πολλές ευκαιρίες που είχε για break point o Ελβετός. Είχε 6 στα 19 πετυχημένα break points, ένα ποσοστό δηλαδή 32%.Εδώ φαινεται πως αλληλεπιδρά ο παράγοντας ψυχολογία, στην τακτική παιχνιδιού του Federer στα break points.Τον βλέπουμε δηλαδή να παίζει πιο παθητικά και να περιμένει το λάθος του Nadal ένα λάθος που δεν έρχεται ποτέ. Είναι σιγουρο ότι ο Ελβετός θέλει την νίκη όσο τίποτα άλλο και όταν του παραουσιάζεται η ευκαιρία να πάρει προβάδισμα, δεν θέλει με τίποτα να την χάσει.Το γεγονός αυτό τον φοβίζει καί του δημιουργεί ένταση με αποτέλεσμα να παίζει χειρότερα.Όταν τελικά χάνει αυτή την ευκαιρία , απογοητεύεται ακόμα περισσότερο και η αποδοσή του πέφτει κατακόρυφα. Συνήθως μετά απο τέτοια games thriller το break που δεν κάνεις εσύ, το κάνει ο αντίπαλός σου.Αύτο είναι εμφανές σε 2 games , όπου ο Federer προηγείται 0-40 και 15-40 αλλα τελικά χάνει και τα 2.Η μνήμη μου ανασύρει και το 0-4 στο Monte Carlo επι του Νadal που τελικά έγινε 6-4.
Ποιό είναι το αντίδοτο σε μια τέτοια ψυχολογία στην οποία λίγο πολύ έχουμε όλοι βρεθεί?

1ον: να κατανοήσεις οτι το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού δεν μπορείς να το ελέγξεις.Δεν μπορεί κανείς να σου εγγυηθεί οτι αν έχεις το προβάδισμα σε ένα αγώνα δεν θα χάσεις.Το μόνο που μπορείς να ελέγξεις είναι η προσπάθεια σου.
2ον : Σκέψου θετικά.Πές στον εαυτό σου: " θα κερδίσω τον επόμενο πόντο και θα συνεχίσω να παιζω επιθετικά. Θα χρησιμοποιήσω το προβάδισμα για να παίξω χωρίς πίεση."

3ον: Μήν "χτυπάς" τον εαυτό σου, αν χάσεις ποτέ ένα τετοιο προβάδισμα και μην ακούς ανθρώπους που δεν ξέρουν απο αθλητισμό να σε επιπλήτουν γι'αυτό.Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να διαιωνίσεις αυτη σου την ψυχολογία στα παιχνίδια.




  • Στην έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης του Federer στο 5ο σετ. Πίστεύω ότι ο Federer είναι ο καλύτερος τενίστας όλων των εποχών ακόμα και αν δεν κερδίσει ποτέ ξανα τον Ναδάλ ,ακόμα και αν δεν πάρει ποτέ το 14ο grand slam.Νομίζω ότι είναι κρίσιμο να το πιστέψει και ο ίδιος αυτό.Aυτή η πεποίθηση,-η αυτοπεποίθηση,- θα έχει αντανάκλαση και στην τακτική του.Αν είσαι οντως ο καλύτερος γιατί θα πρέπει να είσαι εσύ αυτός που θα προσαρμόσει το παιχνίδι του στον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου σου?(βλ. παραπάνω σχετικα με inside & outside backhands).Πρέπει να επιβάλεις εσύ το δικό σου τρόπο παιχνίδιου.Ο Federer πρεπει να παίξει απέναντι στον αριστερόχειρα Ισπανό, όπως παίζει και με κάθε άλλο παίκτη.Όταν πραγματοποιείς τόσες πολλές αλλαγές στο παιχνίδι σου είναι φυσιολογικό να επέρχεται σύντομα η πνευματική κόπωση.Στο 5ο σετ ο Ελβετός ήταν τόσο διανοητικά και ψυχολόγικά εξουθενωμένος που δεν πήρε είδηση ότι o Nadal δεν ήταν πια τόσο επικίνδυνος απο την baseline και ρίσκαρε πολύ χωρίς να υπάρχει λόγος.




  • Στο γεγονός οτι το backhand του Ναδάλ λειτούργησε πολυ καλά, σε αντίθεση με το backhand του Federer που έδωσε αρκετά αβίαστα λάθη, καθώς όπως εξήγησα παραπάνω επελεγε να εκτελει τα χτυπήματα του αναφορικά με τις κατευθύνσεις, με μεγάλα περιθώρια λάθους. O Federer σε όλο το παιχνίδι δεν άλλαξε αυτή του την τακτική, και έμεινε προσκολλημένος σ'αυτή, στερώντας απο το παιχνίδι του ενα αναποσπαστο στοιχείο, την ποικιλία.Για παράδειγμα το backhand slice του όσες φορές το χρησιμοποίησε εκμαίευσε λάθος του Nadal, παρ'ολα αυτα συνέχιζε να εκτελεί backhand top spins στην ευθεία.Το να προσαρμόσει το παιχνίδι του στον αριστερόχειρα Nadal κρατούσε τοσο απασχολημένο το μυαλό του,που δεν έβλεπε στοιχεία τακτικής που σε φυσιολογικές συνθήκες δεν ξεφεύγουν απο την προσοχή του.



  • Ο Nadal έπαιξε έξυπνα ρισκάρωντας όταν έπρεπε ( σε ρηχές μπάλες) και παίζωντας με ασφάλεια όταν αισθανόνταν κουρασμένος.Είχε σταθερότητα σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιου και εβγαλε απιστευτα winners.Αυτό πάντα συμβαινει με τον Federer, γιατι ο Ελβετός ωθεί τον Ισπανό στά ακρα.Το γεγονός αυτό δείχνει να απογοητεύει τον Federer αν και θα έπρεπε να το περιμένει και να το δεχτεί κατα την αποψή μου ως δεδομένο.



Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι ο Federer θα ανασυντάξει τις δυνάμεις του και θα κατακτήσει τελικά το 14ο grand slam, αν αρχίσει να παίζει τένις για τον εαυτό του και μόνο, χωρίς να προσπαθεί να αποδείξει τίποτα σε κανένα. . Η ελεγεία Federer - Nadal ανέδειξε την ανθρώπινη υπόσταση του Federer και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στα επιτεύγματα του.Αναμφισβήτητη είναι και η αξία του σπουδαίου Ισπάνου και Νο1 πλέον τενίστα Rafael Νadal. θα μας χαρίσουν άραγε κι άλλες τέτοιες συγκλονιστικές στιγμές?Οψώμεθα...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Pera apo ola auta pou diavasa, tha elega oti itan ena endiaferon keimeno.Kai fusika sigkrinontas autous tous duo me olous tous allous tenistes tha legame oti vriskontai se ena proxorimeno stadio paixnidiou pros tous allous,akoma kai otan xanoun.Akoma kai otan tous vlepoume na ftanoun se apisteua shmeia(taxitites,texnikes,taktikes k.a)pou kai xanoun,akoma kai tote, tha legame oti einai polu pio mprosta.Auta ithela na po...Bye apo mena ;)
Χριστόδουλος
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
borw na pw oti to keimeno htan pli klo kai voh8aei na 3eparesoume oloi mas to anxos kai ttous fovous mas an kanoume to anti8eto apo to <> sto paixnidi exoume polles pi8anotites gia thn nikh
!!!!!marianna

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προπόνηση τένις στο σπίτι: Volume I

Ποιό είναι το σωστό μέγεθος λαβής ρακέτας? - grip size.

Οι νικητές του 2oυ Olympic Village tennis Open